Прекрасното природно кътче – Добринище

Добринище е балнеолечебен курорт, който се намира близо до Банско в Югозападна България. Сгушен между Пирин, Рила и Родопите.

До 1966г. селището се е нарича Добринища. При археологически разкопки са намерени следи от раннонеолитно селище, което се простирало на 7 декара, близо до минерален извор. Разкрити са жилищни постройки, оръдия на труда, керамика, фигурки. Те се отнасят към 6 хил.пр.Хр.

Добринище е едно прекрасно място за почивка с минералните извори, които се срещат в околността. Още преди хиляди години тук е имало чудесни условия за живот и траките заселват тази земя. Намерени са много керамики от траките и римско време.  В околността има следи от тракийско селище, също така са открити римски монети от 1век.н.е.

Старите басейни, открити край реката имат римска основа, а нагоре турска. През 7 век местните траки започват да се смесват с идващите славянски племена, а по- късно и с прабългарите, така се поставя началото на българския народ.

През османското владичество населението на селото е  бягало към Пирин в търсене на спасение. Остава една много малка част от българското население около църквата „Света Богородица“. Селото остава в забвение близо век и така до 15в, когато в един документ Добринище е споменато като част от Неврокопската нахия.

През Възраждането Добринище се разраства. Селото постепенно се изпълнило с живот. Тези, които са били в планините започват да слизат. Развива успешна търговия с европейските страни като Франция, Австрия, Италия и др. През 1846г построяват училище. Населението активно се включва в национално-освободителните борби, както и във всички войни.

Интересна забележителност в околността е басейнът с минерална вода, наречен Римското банче, водопадът Свети Никола. Само в Добринище може да се разходите из градина с еделвайси. Възрожденската църква „Св. св. Петър и Павел“ също събира много туристически погледи.

Тя е строена през 1835г в централната част на града. Представлява каменна трикорабна псевдобазилика. Състои се от апсида, притвор и два купола. През 1913г дървената й камбанария е унищожена при пожар, но няколко години по-късно е направена нова.

В църквата има две колонади, които я разделят. Подът е покрит с плочки, там се намира и плочата с двуглав орел, която е донесена от църквата „Успение Богородично“. Отвътре тя е богато украсена с позлатена дърворезба и стенописи, които са дело на майстори от Дебърската школа.

След като сте дошли до тук на разходка, може да отседнете в някои от многото хотели в Добринище. Тук ще намерите уют и спокойствие, заобиколени от невероятната българска природа.