Цепина – великолепната крепост край Цигов Чарк

Цигов Чарк е един от най-посещаваните курорти в България. Той е предпочитано място за почивка и лете и зима. Разположен на язовир Батак, то е място, където може да лови риба и да се практикуват различни водни спортове. А красивата природа просто ни оставя без дъх. През зимата също може да се карат ски, тъй като наблизо има две писти, където има ски-влек, шейни, гардероб и учители. Едната е дълга 1200м и е отделена на сектори за начинаещи и напреднали.

Има и много места за настаняване. Хотели, къщи за гости в Цигов Чарк има безброй. Тук винаги ще намерете уютно местенце да се приютите и да изкарате една незабравима почивка.

Курорта се разраства изключително бързо и има проект за изграждане на нови луксозни хотели, паркинги, басейни, ресторанти. Очаква се да се направи нова писта с модерни съоръжения. Интересът на туристите непрекъснато расте. Областта предлага многобройни начини на забавления.

Ако сте фен на археологическите културно-исторически забележителности, то тогава трябва да се разходите до  крепостта Цепина. Това е средновековна крепост, намираща се до село Дорково,само на десетина километра от Цигов Чарк. Разположена е на връх Цепина и от там идва и името й. До нея се стига съвсем лесно по хубав асфалтов път.

Крепостта е известна от 9 век, когато става българско владение.  През 11 век е завладяна от византийците, но цар Калоян успява да я върне обратно към българските територии и тя става център на управителя на Родопите Алексей Слав. Крепостта будела страхопочитание чрез голямата си площ и дебели крепостни стени. На най-високата част имало замък. През 1373г Цепина става османско владение.

При археологическите разкопки се разкрива, че тук е имало тракийско селище. Намерени са основи от базилика от 5-6 век, която по-късно е била превърната в църква. Открити са жилищни сгради, които са били изградени от камъни, кал, керпич. Повечето са били едностайни, без дворове.

Крепостта се е състояла от вътрешна част, наречена ядро и външен град, подградие. В подградието се живеело обикновеното население. Там е проучена само една църква. Повече внимание се обръща на вътрешната част. Тя е била оградена със зидове и има неправилна форма. Тук се намират два големи резервоара за вода, две църкви и няколко кули, като една от тях е има отбранителна роля. От крепостта се разкриват пред погледа ни невероятни пейзажи.

Близостта й с Цигов Чарк я превръща в място, което се посещава от много любители на природата и  разходките на открито.