Пещера Дяволското гърло за посетителите на Пампорово

За всеки почитател на туризма, независимо през кой период на годината е курорт Пампорово предлага многообразие от развлечения, спортни занимания, релакс и множество забележителности. Тук всеки хотел, вила, хижа, къща за гости е с широко отворени врати и очаква своите посетители през всички сезони на годината (тук може да разгледате няколко предложения за почивка). Поради благоприятния климат и страхотното разположение на курорта сред Родопския масив, той е желано и търсен място от множество туристи, както от страната, така и от чужбина, сред които голямо болшинство гърци, румънци и руснаци. Въпреки неприятния и не дотам добър маршрут до Пампорово, хотелиерите в курорта се стремят да компенсират несгодите в идеални условия, луксозно настаняване и професионално обслужване. Сред разнообразието от летни атракции в курорт Пампорово се нареждат не един природни феномена. Добри за посещение са Триградското ждрело,Чудните мостове, пещери „Дяволско гърло”, „Ухловица”, „Ягодинска пещера”. Организират се и множество пешеходни турове по еко пътеки.

За посещението на пещера „Дяволско гърло“ е известно, че се намира в околията на село Триград и притежава подземен водопад. Историята разказва и интересна легенда за неговото образуване, която всеки посетител може да чуе на място при пристигането си.

Най-любопитни са фактите, които хората, някога забелязали, а именно, че вливащите се води от единия край на пещерата никъде не излизали. Това се оказало доста странно и те дали името на Дяволската пещера, че става дума за дяволска намеса.

В началото на самия вход на пещера Дяволското гърло има три скални релефа, които будят неизмерим интерес у посетителите. Единият от тях представлява дяволска глава, която е изсечена в скалата до входа на разстояние преди слизане в Бучащата зала. Вторият скален релеф е фигура на мъж в цял ръст, който е представен в античен стил, като изсечена в камъка в самата Бучащата зала и в непосредствена близост до входа с размера на малка стая. По пътя към изхода, минавайки през многобройните стъпала, посетителите могат да зърнат малко изворче с издълбан миниатюрен олтар, върху който е изографисана самата Богородица.Пещерата е осъвременена, електрифицирана, а стълбите й са обезопасени.

Пещера Дяволско гърло е сред Стоте национални туристически обекта обявени от Български туристически съюз. Тя определено трябва да е място за посещение от всеки курортист на Пампорово.