Легенда за Свети Власий

Легендата за Свети Влас е свързана със светията, мъченик Власий, който живял през III в. и началото на IV в. Той бил епископ в Севастия, намиращ се в малоазийската област Кападокия. Там прекарал дните си в молитви, строго въздържание, отшелнически подвизи. Свети великомъченик Евстратий бил затворен и измъчван, наред с други духовници заради християнската вяра, тогава се намесил Свети Власий, който подкупил стражата на тъмницата, за да може да посети страдащите християни в затвора. Става известен с множество изцеления над болни, с божия помощ помагал на бедни и хора в беда.

Ако вече решихте да почивате в Свети Влас вижте тук.

Живота и битието на Свети Власий е богато на велики събития, за които и до днес разказват легендите. Така една от тях разрива история, в която пред входа на пещерата, която обитавал и в която се молел светеца се струпвали диви зверове. Те оставали кротко и мирно всяка нощ там, а когато имали рани Власий ги лекувал. Така станал техен пазител, а те негови закрилници.

Времената тогава били тежки за Църквата, времето е известно още с Диоклетиановото гонение, което било повдигнато от Ликиний. Когато управителя повикал при себе си да види Свети Власий, той не очаквал за предстоящото премеждие. Бил поставен пред съд, където ту го умолявали, ту го заплашвал, с цел да го отрекат от християнската вяра.

Свети Власий твърдо отхвърлил да натиска да се отрече от Християнството, за това бил подложен на жестоки мъчения. Историята казва как Свети Власий преди смъртта си, усърдно се молил за прегрешенията на всички и за целия свят, молел се за всички онези, които ще почетат паметта му. В момента на тази последна молитва, преди да отсекат главата му, над Свети Власий се спуснал светъл облак и гласът на Христос продумал:­ „Ще изпълня всичките ти молби, възлюбени Мой подвижнико”.

Светеца умрял на една скала зад градските порти на Севастия, това станало през месец февруари на единадесетия ден.

Днес мощите на Свети Власий се съхраняват на българска земя, в храма „Свети Власий” в самия град Свети Влас. Там са положени през пролетта на 2010 г. с официална церемония извършена от архиереи от българския синод и в присъствието на Вселенския патриарх Вартоломей.

Днес всеки посетител, отседнал в някои от хотели в Свети Влас може да се поклони на светеца и да поиска закрила.