Крепост Арбанаси

Крепости, крепостни стени, останки от миналото, това винаги е будело и ще буди интереса на хора от различни точки на света. Село Арбанаси е една от местностите, за които си струва да се говори, а за да останат наистина красиви и силни спомени от подобно място е добре да проучите всичко за него и околността му. По този начин ще си гарантирате една страхотна почивка и ще има, за какво да разказвате на връщане.

Крепост Арбанаси или Калояновата крепост има дебели зидове от камък, високи порти, 11-метрови бойници, които се издигат в Арбанаси до самата телевизионна кула. Крепостта е съвсем по подобие на Царевец и няма друга в България. Сходна е като атракцион с тези в Испания.

Крепостта в Арбанаси е била собственост в продължение на няколко века на гърци. Тук се намира прочутото гръцко училище, където и изцяло се говори гръцки език.

По време на провеждането на въстания, организирани в Търново не малко са нещата, които остават и свидетелстват за българският дух.

Историята на Арбанаси е така богата на имена останали известни от миналото, не една са и знатните фамилии живели някога по тези земи и оставили ярка диря след себе си. Така например кой като революционер, кой като учител, апостол са записали своите имена във вековната история на България.

http://arbanasi.hoteli-bg.org/

Днес Калояновата крепост представлява увеселителен комплекс, който е предвиден по план от фирми и превърнат в място, където туристите и посетителите на региона могат да обогатят познанията си, да се позабавляват и да съхранят още един траен спомен от това място.

Самata Калоянова Крепост е открит през 2008г. Разположенa е в туристическо селище Арбанаси и е само на 7 км. от гр. Велико Търново. Самата величественa сграда е в старинен стил от камък. За посетителите си се предлагат хотели в Арбанаси, който се състоят от луксозни стаи и такива предоставящи ВИП условия на гостите си. Стаите в хотела – крепост предлагат идеална гледка към града и цялото околие. Обекта е с ресторант, чиито капацитет помества стотина госта.

Всеки решил да изкара почивката си в Арбанаси може да наеме стаи на хотел, насред целия блясък предвиден за гости в самото селище. Почти всички са оборудвани по най-модерен стил и предлагат екстри като ресторант, паркинг, телевизия и интернет, климатик, отопление, а в някои от тях може да се потопите в джакузи, парна баня и други.